Εμπορικό Δίκαιο

Εμπορικό Δίκαιο
Εταιρείες

Το Δικηγορικό μας Γραφείο εξειδικεύεται σε υποθέσεις Εμπορικού Δικαίου και Δικαίου των Εταιρειών.

Εδώ εμπίπτουν : αφενός  οι προσωπικές εμπορικές εταιρείες (ΟΕ, ΕΕ, Αφανής και Κοινοπραξία), κι αφετέρου  οι κεφαλαιουχικές  (ΑΕ, ΕΠΕ), όπως το πλέγμα λειτουργίας τους έχει διαμορφωθεί από τις πρόσφατες Νομοθετικές εξελίξεις,  με τα άρθρα 249 επ. του Νόμου 4072/2012  για τις  προσωπικές εμπορικές εταιρείες, ενώ για την ΑΕ με τον Νόμο  3694/2007, ο οποίος  εμπλούτισε και εκσυγχρόνισε τον ΚΝ 2190/1920, αλλά και ενσωμάτωσε σχετικές Κοινοτικές Οδηγίες.  Παράλληλα, ο Νόμος  3853/2010 απλοποίησε τη διαδικασία σύστασης των κεφαλαιουχικών εταιρειών (ΑΕ, ΕΠΕ).  Καινοτομία της πρόσφατης νομοθεσίας αποτελεί και η Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία (ΙΚΕ), η οποία ρυθμίζεται από τις διατάξεις των άρθρων 43-120 του Νόμου  4072/2012, καθόσον  ο νέος αυτός εταιρικός τύπος σήμερα,  την εποχή της οικονομικής ύφεσης, που πλήττει τις ελληνικές επιχειρήσεις, μέλλεται να πρωταγωνιστήσει. Mε τον νόμο 4155/2013  καταργήθηκε ο περιορισμός του κεφαλαίου για την σύσταση των ΙΚΕ (Ιδιωτικών κεφαλαιουχικών Εταιριών).Έπειτα, ο νόμος 4156/2013 τροποποιεί – καταργεί πλέον το ελάχιστο ποσό κεφαλαίου για την σύσταση των ΕΠΕ,  το οποίο προηγουμένως είχε ήδη περιοριστεί με τον νόμο 4111/2013  στα 2.400,00 ευρώ. Ο νόμος 4156/2013  τροποποιεί κάποιες  διατάξεις του νόμου 2190/1920 (Περί ΑΕ).

Η συμβολή μας, αφορά σε κάθε είδους εμπορική δραστηριότητα – επιχείρηση, και, ειδικά, στη σύσταση των εταιρειών και στην ολοκληρωμένη συμβουλευτική και νομική υποστήριξή τους, σε όλο το πλαίσιο και τομείς λειτουργίας τους, και, γενικότερα, στην καθοδήγησή τους σε κάθε θέμα που προκύπτει, από την Ίδρυση και την έναρξη Λειτουργίας τους, μέχρι και  τη Λύση ή τον Μετασχηματισμό τους  (πχ. Ίδρυση εταιρειών, Λειτουργία διοικητικών οργάνων, Συγκρότηση συνέλευσης εταίρων, Αποφάσεις και πρακτικά οργάνων Εταιρείας, Ακύρωση αποφάσεων, Δικαιώματα μειοψηφίας, Διορισμός προσωρινής διοίκησης, Έξοδος εταίρου, Λύση και εκκαθάριση, Ζητήματα Εργατικού Δικαίου, Εισπράξεις επισφαλών απαιτήσεων, Συναλλακτικοί Όροι και Συμφωνίες, Συμβάσεις, Ενέγγυες πιστώσεις  – ζητήματα φερεγγυότητας στο Εξωτερικό Εμπόριο, Εγγυητικές Επιστολές,  επιχειρησιακή ανάπτυξη  – marketing databases,  η νέα διαδικασία εξυγίανσης και διάσωσης των εμπορικών επιχειρήσεων  με την  διαδικασία του άρθρου 99 επ.  του Νόμου 3588/2007, όπως πλέον τροποποιήθηκε από τον Ν. 4013/2011, τον Ν. 4055/2012 και ακολούθως από τον Ν. 4072/2012, Εξαγορές, Συγχωνεύσεις, Μετατροπές Εταιρειών,  Συνένωση -  Συγχώνευση -  Διάσπαση ή Απόσχιση εταιρικού κλάδου, ευρύτερα θέματα εταιρικής διαχείρισης –  διακυβέρνησης  κλπ).

Παράλληλα, ειδικευόμαστε στην διαπραγμάτευση, κατάρτιση, σύναψη και  προστασία ειδικών Εταιρικών συμβάσεων και συμφωνιών, όπως συμβάσεις Δικαιόχρησης, Πρακτορείας Επιχειρηματικών Απαιτήσεων,  Χρηματοδοτικής Μίσθωσης, Συμβάσεις Εμπορικής Αντιπροσωπείας, Διανομής, Συμφωνίες Αποκλειστικότητας κα.

Η εμπειρία και η ενασχόλησή μας με τον τομέα του Εμπορικού Δικαίου και του Δικαίου των Εταιρειών – Επιχειρήσεων εν γένει, μας δίνει την δυνατότητα, να σας προσφέρουμε υπηρεσίες υψηλότατου επιπέδου, με επαγγελματισμό και στις καλύτερες τιμές. Μέσω ενός οργανωμένου δικτύου πιστοποιημένων και έμπειρων συνεργατών,  εγγυώμεθα την άμεση και πλήρη καθοδήγησή σας,  για την σύσταση της πλέον κατάλληλης και ευέλικτης, για την δική σας περίπτωση, εταιρικής μορφής (και υπεράκτιας – offshore εταιρείας),  με την οποία, συν τοις άλλοις, θα επιτυγχάνεται και η απόλυτη φορολογική αποτελεσματικότητα,  μειώνοντας την άσκοπη έκθεση σε φόρους και γραφειοκρατία.
Επίσης, μέσω πιστοποιημένων συνεργατών και Εταιρειών Στατιστικών & Οικονομικών Πληροφοριών, που  δραστηριοποιούνται στους τομείς της επιχειρηματικής πληροφόρησης, των ερευνών αγοράς, των συστημάτων υποστήριξης αποφάσεων και των συμβουλευτικών υπηρεσιών,  παρέχεται, προς όφελος και εξυπηρέτηση των πελατών μας, οργανωμένη υποστήριξη και προς αυτήν την κατεύθυνση, δηλ. της πιστοληπτικής αξιολόγησης,  εταιρειών και καταναλωτών – b2b & b2c, διαχείρισης κινδύνων, πιστωτικής πολιτικής, ακόμη και αναλυτικής ενημέρωσης, είτε περί της ακίνητης περιουσίας του εκάστοτε αντισυμβαλλόμενου, πελάτη, οφειλέτη, είτε περί  δικαστικών αποφάσεων – κατασχέσεων, που τυχόν εκκρεμούν και επεβλήθησαν εις βάρος του – κυρίως ως ένδειξη  της αληθούς οικονομικής του κατάστασης (έλεγχος φερεγγυότητας), στοιχεία πολύ χρήσιμα σε κάθε περίπτωση, που πάντα πρέπει να συνεκτιμώνται και να αξιολογούνται. Σήμερα ειδικά, το να γνωρίζεις την πραγματική οικονομική κατάσταση αυτού με τον οποίον συναλλάσσεσαι, ανάγεται σε πρωταρχικής σημασίας ζήτημα.

 

    Ανταγωνισμός

Το Δικηγορικό μας Γραφείο εξειδικεύεται  στο Δίκαιο του Ανταγωνισμού και στην εφαρμογή των κανόνων του υγιούς και θεμιτού Ανταγωνισμού,  με την ταυτόχρονη προστασία  των πελατών μας (σε αυτήν την περίπτωση κυρίως Νομικών Προσώπων) από πρακτικές Αθέμιτου Ανταγωνισμού  και πρακτικές στρέβλωσης, όχι μόνον της αγοράς εν γένει, αλλά και αυτής της ίδιας της οικονομικής συμπεριφοράς των πελατών -  καταναλωτών, τις οποίες πρακτικές μετέρχονται ευκαιριακοί ανταγωνιστές – επιτήδειοι, επιδιώκοντας το εύκολο κέρδος. Εδώ εμπίπτουν παραπλανητικές πράξεις και υπαίτιες παραλείψεις ανταγωνιστών, που επιχειρούν να διαμορφώσουν ή να υποκλέψουν (μέσω τεχνηέντως προκαλούμενης σύγχυσης), υπέρ των συμφερόντων τους, τη συναλλακτική βούληση των καταναλωτών, καθώς και συγκεκριμένες επιθετικές και αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, που όλες αντιμετωπίζονται άμεσα και, κυρίως, αποτελεσματικά στο Γραφείο μας.  Τόσο σε επίπεδο προσωρινής δικαστικής προστασίας και ρύθμισης (Ασφαλιστικά Μέτρα), όσο και σε οριστικό επίπεδο (Τακτική Αγωγή). Υπό την προστασία του Νόμου περί Αθέμιτου Ανταγωνισμού (Ν. 146/1914), τίθενται τόσο τα νομικά πρόσωπα (ΑΕ, ΕΠΕ, ΟΕ, ΕΕ κλπ.), όσο και τα φυσικά πρόσωπα, που δραστηριοποιούνται με ατομική επιχείρηση.

Συνήθεις περιπτώσεις, που εμπίπτουν στην παραπάνω έννοια του Αθέμιτου Ανταγωνισμού είναι:  η αντιγραφή των προϊόντων ή των υπηρεσιών άλλου ανταγωνιστή, η απομίμηση Διακριτικών Γνωρισμάτων και Σημάτων άλλων ανταγωνιστών, η αθέμιτη υποτίμηση των προϊόντων ή υπηρεσιών, η διάθεση «κάτω του κόστους», οι συνδυαστικές παροχές (δωρεάν προϊόντα κλπ.), η δημόσια διαφήμιση και αναγγελία της εκποίησης εμπορευμάτων λόγω δήθεν διάλυσης του καταστήματος, χωρίς, όμως,  να έχει ληφθεί, προηγουμένως, και η σχετική προς τούτο άδεια από το αρμόδιο Πρωτοδικείο, η παραπλανητική εμπορική πρακτική του δολώματος και της μεταστροφής ή της κεκαλυμμένης διαφήμισης, η διάδοση ειδήσεων, που σχετίζονται με τα προϊόντα, τις υπηρεσίες ή και την επιχείρηση τρίτου και μπορούν να βλάψουν τις εργασίες ανταγωνιστικής επιχείρησης  ή την εμπορική πίστη της, η παρότρυνση του πελάτη – συνεργάτη, για αθέτηση των συμφωνιών του με τον ανταγωνιστή,  η εκμετάλλευση εσωτερικών πληροφοριών από πρώην συνεργάτη ή και εργαζόμενο προς όφελος  ανταγωνιστή, το οργανωμένο σχέδιο (σύνολο ενεργειών) από κάποια επιχείρηση ή κάποιες επιχειρήσεις,  που σκοπό έχουν να υποκινήσουν τρίτους, να μη συναλλαχθούν με έναν ανταγωνιστή (μποϋκοτάζ),  η καταχρηστική εκμετάλλευση της δεσπόζουσας θέσης κάποιας επιχείρησης έναντι ανταγωνιστών, και τέλος, οι απαγορευμένες συμπράξεις επιχειρήσεων (καρτέλς), όπου μέσω της εναρμονισμένης πρακτικής τους, παρακωλύεται και νοθεύεται ο Ανταγωνισμός, καθορίζονται οι τιμές των προϊόντων / υπηρεσιών, περιορίζεται / ελέγχεται η παραγωγή, κατανέμονται οι αγορές, εφαρμόζονται άνισοι όροι ή συμφωνίες .

 

Διανοητική (Πνευματική και Βιομηχανική) Ιδιοκτησία

Ομοίως, το γραφείο μας εξειδικεύεται  σε θέματα Διανοητικής Ιδιοκτησίας – «propriété intellectuelle / intellectual property». Ο όρος διανοητική ιδιοκτησία, επιδιώκει να συγκεράσει τα παραδοσιακά αναφερόμενα δικαιώματα, πνευματικής και βιομηχανικής ιδιοκτησίας. Ενδεικτικά μόνον, ασχολούμαστε με το δίκαιο του internet –  την προστασία των διακριτικών γνωρισμάτων στο διαδίκτυο (Domain names – ονόματα χώρου), με κατοχυρώσεις, λοιπών, πνευματικών δικαιωμάτων, με την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας από κάθε είδους προσβολή – πειρατεία / counterfeit (π.χ. προστασία προγραμμάτων Η/Υ, μουσικών συνθέσεων, έργων εικαστικών τεχνών), την κατοχύρωση και προστασία  άλλων τεχνικών δημιουργιών και διακριτικών γνωρισμάτων (διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και Σημάτων – Ημεδαπών, Συλλογικών, Κοινοτικών, Διεθνών, κλπ).

 

Αξιόγραφα (επιταγές, συναλλαγματικές κλπ)

             Αναλαμβάνουμε κάθε σχετική περίπτωση, που εμπίπτει στο Δίκαιο Αξιογράφων, και αφορά   π.χ. διαφορές από επιταγές  ή συναλλαγματικές (ζητήματα ακάλυπτων επιταγών, σύνταξη αίτησης για την έκδοση διαταγής πληρωμής, διεκδίκηση επισφαλειών – απαιτήσεων, αγωγές προσωπικής κράτησης, ανακοπές και αναστολές  εκτελέσεως, διαφορές από την υποκείμενη αιτία και σχέση,  υποβολή εγκλήσεως – μήνυσης  κατά του εκδότου ακάλυπτης επιταγής κλπ).

 

ΔΙΚΑΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ (Ν. 2251/1994)

                       Το γραφείο μας εξειδικεύεται, περαιτέρω, σε θέματα που αφορούν τη νομοθεσία για την Προστασία του Καταναλωτή.  Ορόσημο αποτελεί ο σχετικός Νόμος περί προστασίας του καταναλωτή 2251/1994, όπως ισχύει σήμερα, μετά την τροποποίηση με τον Ν. 3587/2007 , με τον οποίο  θεσμοθετείται η υποχρέωση της Πολιτείας για την πληροφόρηση και την επιμόρφωση και, κυρίως, την προστασία των καταναλωτών, ιδιαίτερα των ευπρόσβλητων και ευαίσθητων ομάδων καταναλωτών, σε θέματα που αφορούν στην αγορά, στον ανταγωνισμό, στον καταναλωτή, στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και στην προαγωγή της βιώσιμης κατανάλωσης, που σημαίνει υπεύθυνη κατανάλωση, με σεβασμό στον άνθρωπο, στο περιβάλλον, στους φυσικούς πόρους και στην αειφόρο ανάπτυξη. Παρέχεται, πλέον,  η δυνατότητα στις ενώσεις καταναλωτών να ασκούν συλλογική αγωγή, και για αναγνώριση του δικαιώματος αποκατάστασης της ζημίας, που υφίστανται οι καταναλωτές από παράνομη συμπεριφορά των προμηθευτών. Παρέχεται η δυνατότητα στο μεμονωμένο καταναλωτή να επιδιώκει, σε ατομικό επίπεδο, χωρίς χρονοβόρες δικαστικές διαδικασίες και έξοδα, την ικανοποίηση δεδομένης απαίτησής του, εξαιτίας των ζημιογόνων αποτελεσμάτων που συνεπάγεται, σε βάρος του, η παράνομη συναλλακτική συμπεριφορά προμηθευτών, αξιοποιώντας σχετική αμετάκλητη δικαστική απόφαση, που έχει εκδοθεί επί συλλογικής αγωγής. Καθιερώνεται υποχρέωση των προμηθευτών να απαντούν, εντός συγκεκριμένης προθεσμίας, στις καταγγελίες των καταναλωτών που τους διαβιβάζει η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, με την απειλή επιβολής σημαντικών διοικητικών κυρώσεων.

Ο κάθε πολίτης,  που συναλλάσσεται και δραστηριοποιείται στην αγορά ως καταναλωτής, διατρέχει συχνά τον κίνδυνο, είτε να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης, είτε να παραπλανηθεί. Εκεί ακριβώς μπορούμε να συμβάλουμε εμείς,  για να συμβουλέψουμε τον πελάτη μας – καταναλωτή , πρίν από κάποια συναλλαγή, ή και κατά την διάρκεια της συναλλαγής, αλλά και έπειτα από αυτήν,  για να προασπίσουμε και να  κατοχυρώσουμε τα δικαιώματά του, μετά από κάποια τυχόν καταχρηστική και, συνεπώς, άκυρη – παράνομη συναλλαγή. Ζητήματα δικαίου προστασίας καταναλωτή, με τα οποία έχουμε επιτυχώς ασχοληθεί, είναι : Γενικοί Όροι Συναλλαγών, Καταχρηστικότητα όρων Σύμβασης,  Συμβάσεις εκτός εμπορικού καταστήματος – εξ αποστάσεως ( και μέσω διαδικτύου – Ηλεκτρονικό Εμπόριο), προστασία καταναλωτών από πιστωτικά ιδρύματα ή επιχειρήσεις και οργανισμούς, που εποπτεύονται από την Τράπεζα Ελλάδας ή από εταιρείες παροχής επενδυτικών υπηρεσιών, που εποπτεύονται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, προστασία επιβατών αεροπορικών μεταφορών ως καταναλωτών, Ευθύνη του παραγωγού ελαττωματικών προϊόντων, νέο Δίκαιο Πώλησης .

 

ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ (Ν. 3869/2010)

                     Η δυσμενής οικονομική συγκυρία, την οποία όλοι βιώνουμε, έχει φέρει κάποιους από τους συμπολίτες μας σε οριακό σημείο, και, ιδίως, αυτούς, που έχουν χάσει τη δουλειά τους και πρέπει, ταυτόχρονα, να αποπληρώνουν δάνεια, που έλαβαν υπό άλλες συνθήκες, και τα οποία, πλέον, αδυνατούν να αποπληρώνουν. Έτσι, ο νομοθέτης προέβλεψε  με το νόμο αυτό, μια διαδικασία για τη ρύθμιση οφειλών των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, που παρέχει τη δυνατότητα σε αυτούς τους συμπολίτες μας,  να «ανασάνουν» οικονομικά, να διακανονίσουν τις υποχρεώσεις τους και να προστατέψουν την πρώτη κατοικία τους από επίσπευση μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης. Εμείς παρέχουμε συμβουλές  στους πελάτες μας για την ύπαρξη ή μη, της δυνατότητας υπαγωγής τους στις ευνοϊκές αυτές ρυθμίσεις του Νόμου, και, εφόσον το επιθυμεί ο πελάτης και υπάρχει η σχετική δυνατότητα, εκκινούμε τη διαδικασία, που διαλαμβάνει τρία βασικά στάδια: Πρώτον τη συγκέντρωση και ανάλυση των οφειλών, δεύτερον την απόπειρα εξωδικαστικής ρύθμισης των οφειλών με τους πιστωτές / δανείστριες Τράπεζες, και τέλος, σε περίπτωση αποτυχίας της ως άνω απόπειρας, την κατάθεση σχετικής αίτησης στο αρμόδιο Ειρηνοδικείο, ώστε οι οφειλές να ρυθμιστούν / διακανονιστούν / αποσβεστούν δια Δικαστικής Απόφασης.

 

O Γενικός Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων 2016/679 (ΓΚΠΔ – GDPR)

DATA

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Η αυξημένη ανταλλαγή, η χρήση και η γενικότερη επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, δημιούργησαν την ανάγκη για τη θέσπιση ενός αυστηρότερου νομοθετικού πλαισίου σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προχώρησε στην ψήφιση του νέου Γενικού Κανονισμού Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων EU 2016/679 (General Data Protection Regulation – GDPR), ο οποίος τίθεται σε εφαρμογή στις 25 Μαΐου του 2018. Ο Κανονισμός εφαρμόζεται και αφορά όλες τις εταιρείες ή και φυσικά πρόσωπα, που επεξεργάζονται και διαχειρίζονται προσωπικά δεδομένα Ευρωπαίων πολιτών, είτε η έδρα / εγκατάστασή τους βρίσκεται εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης, είτε εκτός. Ο Κανονισμός περιγράφει τα δικαιώματα του υποκειμένου των δεδομένων, δηλαδή του ατόμου του οποίου τα προσωπικά δεδομένα υποβάλλονται σε επεξεργασία. Αυτά τα ενισχυμένα δικαιώματα παρέχουν στα άτομα μεγαλύτερο έλεγχο επί των προσωπικών τους δεδομένων, μεταξύ άλλων μέσω:

• της ανάγκης ύπαρξης σαφούς συγκατάθεσης του ενδιαφερομένου για την επεξεργασία των προσωπικών του δεδομένων,

• της ευκολότερης πρόσβασης του ενδιαφερομένου στα προσωπικά του δεδομένα,

• των δικαιωμάτων διόρθωσης, διαγραφής και «λήθης»,

• του δικαιώματος εναντίωσης, μεταξύ άλλων στη χρησιμοποίηση των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα για την «κατάρτιση προφίλ»,

• του δικαιώματος φορητότητας των δεδομένων.

Θεσπίζεται, επίσης, η υποχρέωση των υπεύθυνων επεξεργασίας των δεδομένων, να παρέχουν διαφανείς και εύκολα προσβάσιμες πληροφορίες στα υποκείμενα των δεδομένων, όσον αφορά την επεξεργασία των δεδομένων τους.

Ο Νέος Κανονισμός ορίζει αναλυτικά τις γενικές υποχρεώσεις, που έχουν οι υπεύθυνοι επεξεργασίας και οι εκτελούντες την επεξεργασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα για λογαριασμό αυτών. Και οι δύο έχουν την υποχρέωση τήρησης κατάλληλων μέτρων ασφαλείας, ανάλογα με τον κίνδυνο, τον οποίον ενέχουν οι πράξεις επεξεργασίας δεδομένων, τις οποίες εκτελούν. Ειδικότερα, με τον Κανονισμό εισάγεται υποχρέωση τήρησης αρχείου δραστηριοτήτων επεξεργασιών δεδομένων, εκτίμησης αντικτύπου (κινδύνου), εντοπισμού και γνωστοποίησης παραβιάσεων, ορισμού Υπεύθυνου Προστασίας Δεδομένων, διαρκούς ενημέρωσης – συμμόρφωσης κ.α. Οι υπεύθυνοι επεξεργασίας, σε ορισμένες περιπτώσεις, πρέπει να κοινοποιούν τα περιστατικά παραβίασης δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα εντός 72 ωρών από την ανακάλυψη του περιστατικού παραβίασης και απώλειας προσωπικών δεδομένων, ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ στις αρμόδιες εποπτικές Αρχές (DPA), ΑΛΛΑ ΚΑΙ στα ίδια τα υποκείμενα των δεδομένων, κυρίως όταν η φύση των δεδομένων που χάθηκαν και ο κίνδυνος που προκλήθηκε, το απαιτεί.

Επίσης οι εταιρείες (υπό προϋποθέσεις) και οι δημόσιες αρχές που εκτελούν πράξεις επεξεργασίας δεδομένων που ενέχουν κινδύνους, θα πρέπει έως την 25.5.2018, να έχουν ορίσει υπεύθυνο προστασίας δεδομένων (DPO). Ταυτόχρονα, θα πρέπει να έχει ενημερωθεί όλο το προσωπικό, οι συνεργάτες και οι προμηθευτές για τις νέες αλλαγές, και να έχουν κατανοήσει την σημασία και την λειτουργία του νέου Κανονισμού. Για τους υπεύθυνους επεξεργασίας ή τους εκτελούντες την επεξεργασία δεδομένων, οι οποίοι παραβιάζουν τους κανόνες προστασίας των δεδομένων, προβλέπονται πολύ αυστηρές κυρώσεις, ενώ επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο από 20.000,00 έως 20 εκατ. € ή πρόστιμο που αντιστοιχεί στο 4% του συνολικού ετήσιου κύκλου εργασιών τους (όποιο είναι μεγαλύτερο).

Το Δικηγορικό μας Γραφείο, το οποίο σήμερα στελεχώνεται από εξειδικευμένους δικηγόρους, παρέχει αξιόπιστες Δικηγορικές υπηρεσίες, για τα πλέον σύνθετα και απαιτητικά ζητήματα της σύγχρονης πραγματικότητας. Ένα από αυτά, είναι και το επίκαιρο ζήτημα της συμμόρφωσης στις επιταγές και τις προβλέψεις του Νέου Κανονισμού για την προστασία της ιδιωτικότητας και των προσωπικών δεδομένων. Με βάση την κορυφαία νομική κατάρτιση, την μεθοδικότητα, την οργάνωση, αλλά και την συνεχή ενημέρωση / πιστοποίησή μας στα νέα γνωστικά αντικείμενα και δεδομένα της Νομικής Επιστήμης, οι Δικηγόροι του Γραφείου μας εγγυώνται μια άμεση, ολοκληρωμένη και αποτελεσματική νομική καθοδήγηση. Η ικανοποίηση του εντολέα μας, και η σχέση εμπιστοσύνης, που αναπτύσσεται μεταξύ μας, είναι η μεγαλύτερη επιβράβευση για εμάς.

Στα πλαίσια της εναρμόνισης με τις επιταγές του νέου Κανονισμού, είναι αναπόφευκτα σημαντική και η, πέραν του εντολέα μας, ταυτόχρονη εναρμόνιση των πελατών και συνεργατών του εντολέα μας με αυτόν τον Κανονισμό, με στόχο την επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος διασφάλισης της ιδιωτικότητας και της ακεραιότητας των προσωπικών δεδομένων, στα πλαίσια όλης της αλυσίδας κυκλοφορίας – επεξεργασίας των δεδομένων. Σε μια διαρκώς αναπτυσσόμενη ψηφιακή εποχή (IT systems, Internet, Internet of Things, Cloud Services, Big Data Analytics, Social Media, New Technologies etc.) ο ρόλος και η ευθύνη των εκάστοτε εμπλεκομένων data collectors / processors, δύναται να ποικίλει ή και να αλληλοκαλύπτεται (Joint Collectors – Processors).

Οι προσφερόμενες υπηρεσίες ελέγχου ασφαλείας των υποδομών σας, έχουν ως στόχο, αφενός την διενέργεια γενικών DATA / PRIVACY AUDITS, και αφετέρου τον εξειδικευμένο έλεγχο της ασφάλειας των πληροφοριακών συστημάτων και δικτυακών πόρων, για την ανάδειξη των κινδύνων. Αρχικά η εργασία μας έχει ως στόχο την αποτύπωση της τρέχουσας κατάστασης της Εταιρείας αναφορικά με την προστασία προσωπικών δεδομένων. Το συγκεκριμένο στάδιο αποτελείται από τα ακόλουθα βήματα:

• Συμπλήρωση ειδικών ερωτηματολογίων από στελέχη της εταιρείας που διαχειρίζονται προσωπικά δεδομένα,
• Διοργάνωση συμπληρωματικών σχετικών συνεντεύξεων,
• Εντοπισμός του τύπου των προσωπικών δεδομένων,
• Προσδιορισμός των μεθόδων συλλογής, αποθήκευσης και επεξεργασίας των προσωπικών δεδομένων (data flow),
• Προσδιορισμός της νομικής βάσης (lawful basis for processing personal data), δυνάμει της οποίας γίνεται η οποιαδήποτε επεξεργασία δεδομένων,
• Εντοπισμός εμπορικών πρακτικών που ισχύουν με τρίτους, οι οποίες ενδέχεται να έχουν αντίκτυπο στη δυνατότητα της εταιρείας, να συμμορφώνεται και να εξακολουθεί να συμμορφώνεται με το GDPR,
• Μελέτη του τεχνολογικού οικοσυστήματος (εφαρμογές, υποδομές, εγκαταστάσεις αποθήκευσης και επεξεργασίας σε εξωτερικές ή εσωτερικές μονάδες),
• Σύνταξη της προκαταρκτικής μελέτης, βάσει των ισχυουσών καταγεγραμμένων διαδικασιών,
• Παράδοση της προκαταρκτικής μελέτης στη Διοίκηση και παροχή γενικών κατευθύνσεων.

Η πλήρης καταγραφή των υφιστάμενων διαδικασιών αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τον σαφή προσδιορισμό των ‘κενών’ (Gap Analysis), σε σχέση με τον Κανονισμό και τη διενέργεια των ανάλογων διορθωτικών κινήσεων.

Ακολουθεί το βασικό στάδιο εργασιών για την συμμόρφωση με τον Κανονισμό GDPR. Διακρίνεται από τις ακόλουθες ενέργειες:

• Εντοπισμός των αποκλίσεων σε σχέση με τις απαιτήσεις του GDPR,
• Κατάρτιση Σχεδίου Υψηλού Επιπέδου Προτεινόμενων Πρωτοβουλιών και Δράσεων και θέσπιση χρονοδιαγράμματος υλοποίησης,
• Εξειδίκευση συγκεκριμένων προτάσεων με στόχο την αναθεώρηση των μη προβλεπόμενων πολιτικών και διαδικασιών,
• Επεξεργασία και εκπόνηση κατάλληλης και ολοκληρωμένης Πολιτικής Προστασίας (Data Protection Legal Framework),
• Καθορισμός δικλείδων ασφαλείας στα τεχνολογικά οικοσυστήματα και στα φυσικά αρχεία της εταιρείας,
• Εκτενής ενημέρωση και εκπαίδευση του προσωπικού ως προς τη διαχείριση προσωπικών δεδομένων,
• Προσδιορισμός του Υπεύθυνου Προστασίας Δεδομένων (DPO), εύρεση εκπαιδευμένου στελέχους για τον ρόλο του DPO από το εσωτερικό ή εξωτερικό περιβάλλον της επιχείρησης (δυνατότητα outsourcing).

Οι ανωτέρω ενέργειες και δράσεις οδηγήγούν την εταιρεία σε πλήρη συμμόρφωση με το GDPR και στην αποφυγή κινδύνων, που ανακύπτουν λόγω ελλιπούς προστατευτικού πλαισίου των προσωπικών δεδομένων.

Πιο συγκεκριμένα επιτυγχάνουμε :

• την καταγραφή των κενών ασφαλείας,
• τον εντοπισμό των μη αποτελεσματικών διαδικασιών ασφάλειας,
• τον έλεγχο των υφιστάμενων συστημάτων ασφαλείας,
• την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των εργαλείων που προστατεύουν την δικτυακή υποδομή ενός οργανισμού,
• τον έλεγχο των ευπαθειών δικτύου και την επισήμανση κενών ασφαλείας,
• ανάπτυξη διαδικασίών vulnerability management, διαχείριση κινδύνου, disaster recovery και business continuity,
• τον έλεγχο – ανίχνευση περιπτώσεων “εισβολής – επίθεσης” από κακόβουλο λογισμικό – malicious software, hackers, spyware, cyberattacks,
• τον έλεγχο της πολιτικής marketing,
• τον έλεγχο των ευπαθειών της εταιρικής ιστοσελίδας,
• τον έλεγχο των ευπαθειών του eshop,
• την εφαρμογή ολοκληρωμένου προγράμματος Security Audit,
• την εφαρμογή προγραμματισμένων Penetration Test (probing for vulnerabilities in your applications and networks),

Με αυτές τις πρακτικές δυνάμεθα να εντοπίσουμε τα κενά ασφαλείας, στα οποία είναι εκτεθειμένο το δίκτυο των εντολέων μας, αν δεχτεί επίθεση από κάποια κακόβουλη ενέργεια. Ολοκληρώνεται ο έλεγχος των ροών των δεδομένων, καταγράφονται οι κίνδυνοι και επιτυγχάνεται η συμμόρφωση με τις απαιτήσεις και τα οριζόμενα στον Κανονισμό.

Σε συνεργασία με ειδικούς τεχνικούς συμβούλους (ΙΤ, Security, Privacy κλπ), παρέχονται οι παρακάτω εξειδικευμένοι έλεγχοι ασφαλείας υποδομών & συστημάτων :

• Έλεγχος Ασφάλειας Ασύρματου Δικτύου,
• Έλεγχος Ασφάλειας Δικτύου CCTV,
• Έλεγχος Ασφάλειας Εσωτερικού Δικτύου,
• Έλεγχος Ασφάλειας Website,
• Έλεγχος Ασφάλειας Eshop,
• Έλεγχος Ασφάλειας VOIP τηλεφωνικού κέντρου,
• Έλεγχος Ασφαλείας Servers, Network endpoints, Wireless networks, Network security devices, Mobile and wireless devices, software applications and the code behind it,
• On-Site υπηρεσίες Penetration Test,
• Simulated phishing tests,
• Υπηρεσίες Penetration Test από απόσταση.

H διαδικασία διεξαγωγής των ελέγχων μπορεί να προγραμματιστεί και σε συνεργασία με τον υπεύθυνο των πληροφοριακών συστημάτων και υποδομών του εντολέα μας, ώστε να μην διαταραχθεί η λειτουργία του οργανισμού ή της εταιρεία του.

Το Δικηγορικό μας Γραφείο επιπλέον μπορεί:

• να παράσχει Υπεύθυνο Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων με ετήσια σύμβαση συνεργασίας (DPO as a Service),

• να εκπαιδεύσει και να υποστηρίξει σε θέματα νομικά, οργανωτικά & τεχνικά το στέλεχος της εταιρείας / επιχείρησης, που θα επιλεγεί για την θέση του DPO, και για το χρονικό διάστημα που θεωρείται απαραίτητο (DPO Support Team), ώστε το στέλεχος που τελικά θα επιλεγεί, να δύναται να εκτελεί με επιτυχία τις ακόλουθες αρμοδιότητες και εργασίες, όπως:

• να εκπροσωπεί τον οργανισμό ενώπιον των αρμοδίων αρχών και να συνεργάζεται με την Ευρωπαϊκή και Εθνική Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων ως Υπεύθυνος Προστασίας Δεδομένων, για ζητήματα που αφορούν την επεξεργασία, συμπεριλαμβανομένης και της διαβούλευσης που αναφέρεται στο άρθρο 36 του Κανονισμού για την Προστασία Προσωπικών Δεδομένων,

• να παρακολουθεί και να ενημερώνει την διοίκηση και τους εργαζομένους, που εκτελούν την επεξεργασία, για τη συμμόρφωση με τις διατάξεις του GDPR και των εθνικών Νόμων περί προστασίας δεδομένων,

• να συντάσσει και να υποβάλει για έγκριση νέες Πολιτικές Προστασίας Δεδομένων (PRIVACY POLICY),

• να συμβουλεύει, όσον αφορά συγκεκριμένες επεξεργασίες προσωπικών δεδομένων, για την ανάγκη διεξαγωγής αξιολόγησης αντικτύπου δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα (DPIA – Data Privacy Impact Assessment) με τη χρήση προκαθορισμένων προτύπων, να την πραγματοποιεί σε συνεργασία με τα σχετικά τμήματα (HR, IT, SECURITY κλπ) και να εξασφαλίζει την υποβολή της στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, ανάλογα με την περίπτωση.